''Αι Ειδοί του Μαρτίου'',η ''αποφράδα ημέρα''
Η λέξη ''ειδοί'' προέρχεται απο το Λατινικό idus που σημαίνει ''ήμισυ'' δηλαδή ''το μισό'' και ήταν η μέρα που διαιρούσε τον μήνα σε δύο ίσα μέρη.
Ο όρος,κατα το Ρωμαϊκό ημερολόγιο,προσδιόριζε την 15η μέρα για τους μήνες Μάρτιο,Μάιο,Ιούλιο και Οκτώβριο και την 13η μέρα για τους υπόλοιπους μήνες.Οι Ειδοί του Μαρτίου,για τους Ρωμαίους ήταν ημέρα αργίας,αφιερωμένη στον θεό Άρη,κατα της οποίας τελούνταν στρατιωτικές παρελάσεις προς τιμήν του.Ο μήνας Μάρτιος άλλωστε έχει πάρει το όνομά του απο τον θεό του πολέμου.
Οι Ειδοί του Μαρτίου είναι οι πιο γνωστοί παγκοσμίως διότι στις 15 Μαρτίου του 44π.Χ,μετά την παρέλαση,δολοφονήθηκε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας απο τον Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο(σύμφωνα με πηγές ίσως ήταν νόθος γιός του Καίσαρα γι'αυτό και αναφώνησε ''κι εσύ τέκνον Βρούτε'';).
Ο οιωνοσκόπος Σπουρίνας είχε προειδοποιήσει τον Καίσαρα να ''φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου''.Την ημέρα εκείνη όταν ο Καίσαρας πέρασε μπροστά απο τον οιωνοσκόπο τον ειρωνεύτηκε λέγοντάς του ''έφτασαν οι ειδοί'' και εκείνος του αποκρίθηκε ''ναί,αλλά δεν πέρασαν''.
Ο Έλληνας σοφιστής Αρτεμίδωρος ο Κνίδιος,προσπάθησε να σώσει τον αυτοκράτορα,βάζοντάς του στο χέρι ένα σημείωμα που αποκάλυπτε την συνωμοσία αλλα ο Καίσαρας,απασχολημένος απο τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις φωνές του πλήθους,δεν το διάβασε ποτέ.
Αποτέλεσμα ,λίγο αργότερα,να πέσει νεκρός απο 23 μαχαιριές αφού τον μαχαίρωσαν όλοι οι συνωμότες για να πιστοποιήσουν την συμμετοχή τους στο φόνο.
Απο τότε,η φράση “Αι ειδοί του Μαρτίου” χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσουμε την “αποφράδα ημέρα”.
Δημήτρης Λιαργκόβας