Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕΡΟΣ 3ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Με το τρίτο μέρος ολοκληρώνεται το κομμάτι των Ολυμπιακών αγώνων.Στο πρώτο μέρος κάναμε μία σύντομη αναδρομή στην προέλευση και την ιστορική διαδρομή των αγώνων και στο δεύτερο παρακολουθήσαμε την Ναζιστική Ολυμπιάδα του 36' και την αιματοχυσία της Ολυμπιάδας του 68'.
Στο τρίτο μέρος θα ξεκινήσουμε την καταγραφή των γεγονότων με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1976,θα συνεχίσουμε με τους Ολυμπιακούς του 1980 και του 1984 και θα κλείσουμε με μία μικρή αναφορά σε Σίδνεϊ,Αθήνα και Πεκίνο.
Μόντρεαλ 1976
Η 21η Ολυμπιάδα διεξήχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1976 απο τις 17 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου.Οι αγώνες σημαδεύτηκαν απο το μποϊκοτάζ των περισσότερων Αφρικανικών χωρών που αντέδρασαν στην παρουσία της Νέας Ζηλανδίας.Αιτία στάθηκε το γεγονός πως η Νέα Ζηλανδία έστειλε την εθνική της ομάδα ράγκμπι σε τουρνουά στην Νότιο Αφρική,χώρα στην οποία ίσχυε η πολιτική του άπαρτχάιντ.
Ο όρος άπαρτχάιντ σημαίνει διάκριση και ήταν μία πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε την διάκριση των ανθρωπίνων ομάδων σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές.Ο όρος απαρτχάιντ χρησιμοποιείται πλέον για να υποδηλώσει κάθε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Λίγες ώρες πριν απο την τελετή έναρξης 22 χώρες αποχώρησαν.Μόνο η Σενεγάλη και Ακτή Ελεφαντοστού πήραν μέρος κανονικά.Η απόφαση των Αφρικανικών χωρών εξέπληξε την Δ.Ο.Ε καθώς απο την Ολυμπιάδα του 1964 είχε αποβάλλει την Νότια Αφρική λόγω του άπαρτχάιντ(την δέχτηκε ξανά το 1992 όταν και σταμάτησε η ''διάκριση'')αλλά και διότι το ράγκμπι δεν ήταν Ολυμπιακό άθλημα.
Μόσχα 1980
Στην Μόσχα διεξήχθη η 22η Ολυμπιάδα(για 1η φορά στην ΕΣΣΔ)από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου.Οι αγώνες σημαδεύτηκαν απο το μποϊκοτάζ των Η.Π.Α καθώς και 64 ακόμα χωρών,εξαιτίας της εισβολής της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979.
Η εισβολή δημιούργησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας,με πρωτοβουλία των Η.Π.Α,και οδήγησε σε μποϊκοτάζ των αγώνων το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο πίεσης των Αμερικανών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.Στις 20 Ιανουαρίου του 1980 ο πρόεδρος των Η.Π.Α Τζίμ Κάρτερ έστειλε τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο πως εάν τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης δε αποχωρήσουν σε ένα μήνα το αργότερο απο τα εδάφη του Αφγανιστάν η Ολυμπιακή Αμερικανική ομάδα δεν θα ταξιδέψει στη Μόσχα ενώ το ίδιο θα ζητηθεί να πράξουν και άλλες χώρες.Παρ'όλες τις προσπάθειες οι Η.Π.Α έμειναν ανυποχώρητες.Μεταξύ των χωρών που δεν ταξίδεψαν ήταν και η Ιαπωνία,η Νότιος Κορέα,η Δυτική Γερμανία και ο Καναδάς οι οποίες ευθυγραμμίστηκαν με τις Αμερικανικές θέσεις.
Στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν επίσης και 28 μουσουλμανικές χώρες αφού η εισβολή στο Αφγανιστάν θεωρήθηκε πως ισοδυναμούσε με επίθεση στο Ισλάμ.
Λος Άντζελες 1984
Απο τις 28 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου του 1984 διοργανώθηκαν στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών οι 23οι Ολυμπιακοί αγώνες.Ήταν οι τρίτοι στη σειρά Ολυμπιακοί αγώνες που σημαδεύτηκαν απο μποϊκοτάζ!Αυτή τη φορά ήταν η ΕΣΣΔ και οι χώρες του Ανατολικού μπλόκ που απείχαν επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.
Μετά το 1976 και το 1980 ήταν η σειρά των κομμουνιστικών χωρών να μην συμμετάσχουν στους αγώνες.Στις αρχές του 1984 η ΕΣΣΔ έκανε γνωστό πως δεν προτίθεται να στείλει αθλητές στο Λος Άντζελες.Ακολούθησε η πλειοψηφία των χωρών του Ανατολικού μπλόκ,η Ανατολική Γερμανία και η Κούβα.
Επίσημη αιτία ήταν οι λόγοι ασφαλείας αλλα στην πραγματικότητα ήταν μία ''απάντηση'' στο μποϊκοτάζ του 1980 στην Μόσχα και μία ευκαιρία για υποβάθμιση των αγώνων.Άλλωστε οι χώρες που συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ είχαν κερδίσει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 το 60% των μεταλλίων!
Οι μόνες κομμουνιστικές χώρες που ''έσπασαν'' το μποϊκοτάζ ήταν η Γιουγκοσλαβία,η Ρουμανία και η Κίνα.
Σίδνεϊ 2000-Αθήνα 2004-Πεκίνο 2008
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2000 οι θεατές στο Στάντιουμ Αουστράλια παρακολούθησαν ένα μοναδικό γεγονός και δεν αναφερόμαστε στην τελετή έναρξης.Μετα απο πυρετώδεις διαβουλεύσεις Νότια και Βόρεια Κορέα συμφώνησαν να παρελάσουν μαζί με κοινή σημαία η οποία είχε σαν έμβλημα ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο.Το ίδιο γεγονός απολαύσαμε και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 κάτι όμως που δεν συνεχίστηκε και στο Πεκίνο το 2008.Οι διοργανωτές Κινέζοι έθεσαν βέτο στην Δ.Ο.Ε και δεν επέτρεψαν την κοινή παρέλαση σε μία εμφανή πολιτική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού.Να διευκρινίσουμε πως παρ'όλη την κοινή παρέλαση στο Σίδνεϊ και στην Αθήνα,Νότια και Βόρεια Κορέα,είχαν διαφορετικές αποστολές και συμμετείχαν η κάθε μία με το δικό της έμβλημα.
Δημήτρης Λιαργκόβας